Z destylarnią Cardhu (co po gaelicku znaczy "czarna skała") wiąże się bardzo ciekawa historia. Po pierwsze - była jedną z pierwszych, które otrzymały licencję na produkcję alkoholu, mianowicie w roku 1824, po ok. 10 latach nielegalnej działalności. Po drugie - pomimo tego, że farmę Cardow Farm znajdującą się na wzgórzu Mannoch Hill, zakupił w 1811r. John Cumming, wszystkie dowody wskazują na to, że za produkcję whisky odpowiedzialna była jego żona Helen, co oznacza, że destylarnia Cardhu była jedyną zarządzaną przez kobietę.
Z czym kojarzy się Irlandia? Pierwsze, co przychodzi na myśl to prawdopodobnie zieleń, koniczyna, piwo Guiness, święto św. Patryka. Znajdą się osoby, które odpowiedzą - Jameson, Bushmills lub po prostu whiskey. To naturalne, gdyż whiskey istnieje na Zielonej Wyspie co najmniej tak długo, jak w Szkocji. Zarówno Irlandczycy, jak i Szkoci spierają się o to, kto pierwszy opanował sztukę destylacji na Wyspach Brytyjskich.
Jack Daniel's to jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek alkoholi na świecie. Jest to także najstarsza legalnie działająca, tzn. zarejestrowana (1866r.) gorzelnia w USA. Flagowym produktem jest klasyczna, filtrowana przez ponad 3m warstwę węgla z klonu cukrowego, butelkowana w charakterystyczną kanciastą butelkę Tennesse whiskey Jack Daniel's Old No. 7.
Wielu z Was zna jej zapach i smak, ale czy zastanawialiście się kiedyś, co oznacza cyfra 7 w nazwie trunku?
Jednym z etapów tworzenia whisky jest maturacja (dojrzewanie). Proces ten jest niezwykle istotny dla smaku, zapachu oraz wyglądu whisky. Whisky dojrzewa w beczkach z dębu. Nie zawsze tak jednak było...
Ostatnio pisaliśmy o wersji Original 10YO. Dzisiaj pod lupę bierzemy Glenmorangie 12YO Quinta Ruban. Destylarnia, której krótką historię przedstawiliśmy Wam ostatnio, słynie z finiszowej maturacji whisky. Quinta Ruban jest tego najlepszym przykładem. Destylat przez 10 lat dojrzewający w beczkach po bourbonie wykonanych z białego dębu amerykańskiego, kolejne 2 lata spędza w beczkach po portugalskim Porto, co nadaje mu czerwonawego koloru oraz dodaje pełną gamę nowych aromatów oraz smaków. Finiszowanie destylatów w beczkach po innych alkoholach nie jest zjawiskiem nowym. Od kilku wieków gorzelnicy eksperymentowali z maturacją w beczkach po innych alkoholach, m.in. po hiszpańskim sherry, francuskim sauternes, a nawet w baryłkach po rumie czy koniaku. Destylarnia Glenmorangie jest natomiast pionierem w tej dziedzinie.
Quinta Ruban cechują aromaty ciemnej czekolady, skórki pomarańczy, mandarynek czy drzewa sandałowego, następnie ustępując miejsca gałce muszkatołowej i pieprzowi. W ustach również poczujemy czekoladę, miętę, skórkę pomarańczy oraz orzechy włoskie. Finisz długi i przyjemny.